Kadanz: the story

 

     
In de zomer van '82 ontstaat in Utrecht Kadanz, dan nog met de gitaristen Kees van den Berg en Martijn van Tour. Al in de herfst van datzelfde jaar besluit de groep in eigen beheer een single op te nemen, met als A-kant "In het donker". Platenfirma Boni ziet wel iets in distributie van het nummer en in februari 1983 stapt de groep de hitparade binnen. Radio en televisie vergroten het succes. "Donkerblauw" verschijnt in september, een productie van Willem Ennes. De single "Zo jong" haalt het niet, wel de volgende:" Intimiteit", bij platenmaatschappij CNR.
"Pericoloso" wordt geproduceerd door John Tilly. De van "Pericoloso" gehaalde singles halen echter de hitparade niet meer.
Band foto uit 1981
     
Kadanz besluit in de zomer van '85 te stoppen met live-optredens. De kern van de groep, de componisten Frans Bakker en Herman Schulte en drummer Eric van der Wal blijven echter nieuw materiaal schrijven en bouwen hun eigen demo-studio uit. In mei '89 verschijnt toch weer een single, bij Masters: "Dagen dat ik je vergeet". Kadanz overtreft hiermee zelfs het succes van de eerste hits. De plaat wordt NCRV-favorietschijf. "Blik op oneindig" verschijnt en de single "De wind" haalt ook de hitparade. Daarna wordt het weer even stil. In november 1990 verschijnt de CD "Van de wereld".
Hoewel de singles van deze CD veel gedraaid worden en de CD zelf 'CD van de week' is bij Frits Spits komen er geen hitnoteringen uit voort. Behalve dan in Curacao, waar "Hou me vast", eerst in de Spaanstalige versie (b-kant van de single) en daarna de Nederlandstalige wekenlang nummer 1 staat. Dat resulteerde dan ook in een succesvolle toernee in de tropen.
     
Band foto uit 1982

In 1993 vertrekt Frans Bakker zelf naar Curacao en wordt zijn plaats als zanger voor de opnamen van de CD "Sta Op!" ingenomen door Marc Dollevoet (zeer mooie stem). De CD, waarvan alleen 1 single, "Door het Vuur", wordt uitgebracht, flopt helaas.

In mei 1997 komt onverwacht "Wat doe ik hier?" uit, gezongen door Frans Bakker en ook door hem geschreven. Het vrolijke nummer wordt Radio 2 parade-plaat en Kadanz komt zo dus weer in de belangstelling. In 1998 wordt de CD "Aan of Uit" uitgebracht. Kadanz is in feite teruggebracht tot Frans, producer Martin Duiser en arrangeur Hans Hollestelle. Van een live-band is geen sprake meer, met name omdat Frans in Curacao woont.

Het enige live-optreden vindt plaats wanneer Frans optreedt in het tv-programma 'Veronica goes Gay' met het nummer "Voorjaar".
Ondertussen wordt de single "Morgen kom jij terug" (in iets andere versie) uitgebracht zonder medewerking van Kadanz. De band Cluster brengt deze single uit, maar de single flopt.

Van de band die in 1994 ophield te bestaan zijn de overige leden voor het merendeel nog aktief in de muziek. Gitarist Ferry Lever speelt onder meer bij Rob de Nijs (ook al tijdens het bestaan van Kadanz), drummer Ben Jansen speelde in diverse andere bands en doceert aan de muziekschool, toetsenman Mies Sleegers heeft zich naast het spelen in bands toegelegd op het schrijven van muziek voor bedrijfsvideo's en dergelijke. Basgitarist Frank Papendrecht, actief in Kadanz tussen 1989 en 1994, overleed in 2009 op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval. Martijn van Tour, bassist van het eerste uur, overleed in 2005 op 40-jarige leeftijd, eveneens aan een hartaanval. Herman Schulte, die de percussie deed en mede de teksten schreef, heeft zich toegelegd op het maken van schilderijen. De hoesillustratie van "Aan of Uit" is van hem.
     
Voor deze tekst dank aan: Stezi Lopez en Frans Bakker